Як оновити версію Python

Python є найпопулярнішою мовою програмування високого рівня з відкритим кодом. Він пропонує функції об’єктно-орієнтованого програмування, які допомагають у розробці програмного забезпечення, веб-сайтів і передових програм машинного навчання. Крім того, Python можна встановити на різні операційні системи, такі як Linux, Windows і macOS. 

Крім того, усі нові випуски Python постачаються з основними оновленнями, які не лише виправляють критичні помилки, але й додають цікаві нові функції. Крім того, Python постійно розгортає незначні оновлення кожні кілька місяців, постійно розширюючи свої можливості.

Таким чином, у цьому ландшафті, що постійно змінюється, розуміння того, як оновити свою версію Python, є надзвичайно важливою навичкою, оскільки це гарантує, що ви будете в курсі функціональності та можливостей. Однак, якщо ви використовуєте попередню версію Python, вам може знадобитися оновити PIP , інтерфейс командного рядка для керування встановленням програми PyPI, щоб оновити версію Python.

У цьому підручнику ми надамо вичерпну покрокову інструкцію щодо оновлення версії Python після встановлення Python в операційних системах Windows, Linux і macOS.

Як оновити версію Python у Windows?

Якщо ви використовуєте операційну систему Windows, ви можете легко перевірити свою версію Python за допомогою командного рядка та оновити Python до останньої версії. У цьому розділі ми обговоримо, як оновити версію Python у Windows. Зокрема, ви можете оновити версію Python у Windows за допомогою двох різних методів, перелічених нижче:

  • Використання інсталятора Python
  • Через Windows Chocolatey Package Manager

Отже, давайте детально обговоримо, як оновити вашу версію Python за допомогою вищезгаданих методів.

Як перевірити версію Python у Windows?

Перед оновленням Python важливо перевірити поточну версію Python, запущену на вашому комп’ютері. Щоб перевірити версію Python у Windows, натисніть клавіші «Windows + R» , введіть «cmd» у текстовому полі та натисніть «Enter».

Як оновити версію python

Інтерфейс командного рядка з’явиться на робочому столі. Після цього виконайте таку команду, щоб перевірити поточну версію Python:


> python --version


Установлена версія Python має відображатися в командному рядку, як показано на знімку екрана нижче:

Як оновити версію python

Як ви можете бачити на зображенні вище, у цій системі встановлено Python версії «3.11.0». Якщо Python не інстальовано у вашій системі, ви побачите такий вихід у командному рядку:

Як оновити версію python

У цьому випадку вам потрібно встановити Python у вашій системі. І не хвилюйтеся; у розділах нижче ми також розглянемо, як інсталювати Python у Windows і Linux, якщо він ще не інстальований у вашій системі. 

Спосіб 1: оновіть версію Python за допомогою інсталятора Python

Щоб оновити версію Python за допомогою інсталятора Python, потрібно виконати такі дії:

Крок 1. Завантажте Python з офіційного веб-сайту

Завантажте останню версію Python з офіційного веб-сайту . Якщо ви хочете завантажити іншу версію, відвідайте розділ випусків Python для Windows і виберіть потрібну версію Python. 

Натисніть кнопку «Завантажити Python 3.11.5», щоб завантажити його. 

Як оновити версію python

Джерело:https://www.python.org/downloads/

Ви помітите, що інсталятор Python автоматично почне завантажувати Python у вашу систему та збереже його в системній папці Downloads .

Крок 2. Запустіть інсталятор Python

Після завантаження інсталятора Python у вашу систему двічі клацніть інсталятор, щоб запустити майстер встановлення.

Крок 3. Встановіть Python

Виберіть «Встановити зараз», щоб установити Python у вашій системі Windows, і не забудьте додати python.exe до PATH.

Як оновити версію python

Інсталяція у вашій системі триватиме кілька секунд.

Як оновити версію python

Після завершення встановлення Python натисніть кнопку «Закрити» , щоб вийти з майстра встановлення. 

Крок 4. Перевірте встановлення Python

Після встановлення Python перевірте, чи встановлено останню версію Python у вашій системі. Перевірте встановлену версію за допомогою команди

«python -V» :

Як оновити версію python

Як бачите, у цій системі встановлено останню версію Python. Ви можете перевірити інсталяцію Python за допомогою команди нижче:


> python.exe


Як оновити версію python

За допомогою згаданих вище кроків ви також можете оновити версію Python на macOS, завантаживши інсталятор Python у свою систему.

Спосіб 2. Як оновити версію Python за допомогою Windows Chocolatey Package Manager?

Windows Chocolatey Package Manager — це інструмент командного рядка, який дозволяє користувачам інсталювати нові програми або програмне забезпечення в ОС Windows. У цьому розділі ми встановимо Python або оновимо поточну версію Python за допомогою Chocolatey, виконавши такі кроки:

Крок 1. Запустіть PowerShell від імені адміністратора

Запустіть Windows PowerShell від імені адміністратора вашої системи. 

Крок 2. Встановіть Chocolatey у Windows

Щоб установити Python або оновити версію Python, вам потрібно інсталювати «Windows Chocolatey Package Manager». Щоб інсталювати Chocolatey у Windows, виконайте таку команду:


> Set-ExecutionPolicy Bypass -Scope Process -Force; [System.Net.ServicePointManager]::SecurityProtocol = [System.Net.ServicePointManager]::SecurityProtocol -bor 3072; iex ((New-Object System.Net.WebClient).DownloadString(' https://community.chocolatey.org/install.ps1 '))

Крок 3. Перевірте встановлення Chocolatey

Після встановлення Chocolatey перевірте його встановлення, виконавши команду «choco» :

Як оновити версію python

Установлена версія Chocolatey має відображатися у вікні PowerShell. Як ви можете бачити на зображенні вище, у цій системі встановлено «Chocolatey v1.2.1» .

Крок 4. Оновіть версію Python за допомогою Chocolatey

Цей крок дозволяє оновити версію Python за допомогою Chocolatey за допомогою такої команди:


> choco upgrade python -y


Як оновити версію python

Наведена вище команда встановить найновіші пакети Python у вашій системі Windows.

Як оновити версію python

Після завершення процесу оновлення перевірте версію Python:

Як оновити версію python

Як оновити версію Python у дистрибутиві Linux?

Більшість користувачів командного рядка вважають за краще використовувати дистрибутиви Linux у своїх системах. Використовуючи різні команди Linux, ви можете легко встановити Python і оновити його версію. Тому, якщо ви є користувачем Linux, виконайте наведені нижче дії, щоб оновити версію Python на вашому сервері Linux :

Крок 1. Перевірте версію Python у Linux:

Спочатку рекомендуємо перевірити версію Python, яка наразі встановлена. Ви можете легко вирішити, чи потрібне оновлення чи ні. У сучасних дистрибутивах Linux Python3 попередньо встановлено як частина системи. 

Однак ви можете перевірити версію Python у дистрибутиві Linux за допомогою команди «Python --version» . Відкрийте «Термінал» за допомогою «Ctrl+Alt+t» і введіть таку команду, щоб перевірити версію Python:


$ python3 -V

Або 

$ python3 --version


Як оновити версію python

Крок 2: Додайте репозиторій PPA

Щоб інсталювати Python у системі Ubuntu 22.04, ви повинні додати репозиторій PPA «deadsnakes» до вашої системи. Це сховище дозволяє вам інсталювати останню версію Python для вашого дистрибутива Ubuntu. Ви можете додати це сховище за допомогою команди нижче:


$ sudo add-apt-repository ppa:deadsnakes/ppa


Як оновити версію python

Після додавання цього репозиторію оновіть репозиторії apt системи Ubuntu, виконавши команду «apt-update»:


$ sudo apt update

Крок 3. Встановіть Python на Ubuntu 

Для цього посібника ми отримаємо останню версію Python « 3.11.5». Щоб інсталювати Python 3.11 на Ubuntu 22.04, виконайте таку команду:


$ sudo apt install python3.11


Як оновити версію python

Крок 4. Перевірте версію Python

Ще раз перевірте версію Python, щоб перевірити встановлення:


$ python3.11 --version


Як оновити версію python

Ви помітите, що у вашій системі встановлено останню версію Python. Крім того, ви можете оновити версію Python за допомогою менеджера пакетів apt:


$ sudo apt upgrade python3

Висновок

У цьому посібнику ми продемонстрували, як встановити та оновити версію Python у дистрибутивах Windows і Linux. Виконуючи наведені вище кроки, ви отримаєте доступ до останніх функцій Python, які постачаються з оновленими версіями. 

Крім того, за допомогою цього посібника ви можете оновити версію Python серверів VPS для Windows і Linux. Якщо у вас виникли труднощі, залиште свій відгук у коментарях.

Blog