Як настроїти поштовий сервер

В даний час дуже багато хто користується електронною поштою. Ми навіть не замислюємося про те, що повідомлення, надіслане на ім'я, доходить за частки секунди незалежно від того, де знаходяться відправник і одержувач. Електронна пошта стала таким звичайним явищем, що ми не замислюємося про те, що стоїть за цією простотою. Ми пишемо листа, натискаємо відправити, і листа відправлено.

Давайте подивимося, як працює електронна пошта.

Що таке поштовий сервер

Поштовий сервер - це ціла система, створена спеціально для того, щоб надсилати та отримувати електронні листи. Як правило, він спеціально налаштований і входить до єдиної системи з веб-сервером. Деякі веб-сервери, такі як Google, навіть використовують спеціальне апаратне забезпечення для пошти.

Коли ви натискаєте кнопку, щоб відправити електронний лист, він проходить великий шлях по безлічі серверів, перш ніж досягає адресата. Так що, як ви вже й самі бачите, в основу простоти закладено складні процеси. Якби не ці проміжні сервери, то ми могли б надсилати електронні листи лише тим користувачам, які зареєстровані на тому самому ресурсі, що й наш.

Існує кілька варіантів встановлення поштового сервера. Ми розглянемо найпростіший варіант.

Налаштування: варіанти та докладні інструкції

Варіант №1

Найпростіший спосіб – налаштувати сервер hMail. Він безкоштовний. Більшість урядових та освітніх установ користуються саме ним. Більш того, істотною перевагою є потужне протиспамне ПЗ, SpamAssassin. Його легко завантажити та налаштувати, та й користуватися ним може навіть новачок.

Тепер перейдемо до установки hMail.

Крок №1

Відкрийте сервер hMail. Знайдіть закладку “Download” (“Завантажити”) у верхній частині екрана та натисніть на неї.

Як настроїти поштовий сервер

Крок №2

Для того, щоб сервер працював належним чином, потрібно завантажити його останню версію. Для цього виберіть “Download the Latest Version” (“Завантажити останню версію”).

Як настроїти поштовий сервер

Зачекайте, поки завантаження буде завершено. Весь процес займе трохи більше кількох хвилин.

Крок №3

Після завершення завантаження відкриється майстер установки.

Вам буде запропоновано два варіанти:

  • Налаштувати ваш комп'ютер як сервер;


Як настроїти поштовий сервер

  • Налаштувати поштовий сервер на іншому сервері, якщо ви маєте таку можливість. Це дозволить вам керувати своїм поштовим сервером віддалено.


Як настроїти поштовий сервер

Крок №4

Встановіть пароль. Він має бути достатньо надійним, щоб забезпечити необхідний рівень захисту.

Щоразу при вході на сервер система буде запитувати пароль, тому ми рекомендуємо записати його або зберегти в безпечному місці.


Як настроїти поштовий сервер

Крок №5

Відкрийте панель керування. Там ви можете встановити нове ім'я для вашого сайту. SMTP до цього часу має бути активований провайдером хостингу.

Тепер домен заданий і можна перейти в закладку “Protocols” (“Протоколи”). Натисніть SMTP.

Як настроїти поштовий сервер

Локальне ім'я хоста має бути налаштоване як “localhost”.

Як настроїти поштовий сервер

Крок №6

Тепер ви можете перейти до власної адреси електронної пошти. Для цього перейдіть в закладку “Accounts” (“Облікові записи”) та введіть адресу електронної пошти. Ця адреса буде основною.

З цього моменту кожен ваш електронний лист буде зберігатися на hMailServer. Потім воно спрямовується на IP DNS.

На hMailServer можна налаштувати такі функції, як перенаправлення електронних листів, автовідповідач, сірий список, чорний список. Але це ми обговоримо дещо пізніше.

Опція №2

Налаштування поштового сервера за допомогою Thunderbird

Крок №1

Завантажте Mozilla Thunderbird. Після завершення завантаження можна налаштувати обліковий запис електронної пошти. Зробити це можна, використовуючи ту ж адресу електронної пошти та пароль, які ви використовуєте для хостингу. Просто виберіть опцію "Використовувати мою існуючу пошту" та введіть дані:

Як настроїти поштовий сервер

Натисніть кнопку "Продовжити".

Як настроїти поштовий сервер

Крок №2

Отже, попередній крок завершено. Тепер ви можете вручну настроїти поштову скриньку. Для цього виберіть опцію “Налаштування вручну” та введіть установки для сервера, такі як протокол, ім'я сервера, порт. Не забудьте активувати захищене з'єднання. Щоб автентифікувати, виберіть “Звичайний пароль”.

Як настроїти поштовий сервер

Крок №3

Тепер ви можете змінити параметри сервера з облікового запису Thunderbird.

Як настроїти поштовий сервер


Крок №4

Після завершення встановлення клієнта Тhunderbird на hMailServer, додайте стільки адрес, скільки вам потрібно, і послугами поштового сервісу можна користуватися!



Blog